Het gezicht achter Lonable:
Ilona van Heumen

 

Als afgestudeerd decoratie en restauratie specialist en jonge ondernemer zet ik mij in voor een prachtig ambachtelijk vak. Tijdens mijn opleiding tot Decoratie en Restauratie Specialist heb ik een breed scala aan decoratieve en restauratieve technieken opgedaan, waaronder vele schildertechnieken, maar ook het werken met bladgoud en bladmetaal. Daarnaast heb ik een specialisatie gedaan in glas-in-lood.

Door ervaringen bij verschillende bedrijven en in verschillende vakgebieden ben ik breed georiënteerd en heb ik een diversiteit aan technieken en vaardigheden te bieden. Door mijn liefde voor oude ambachten te combineren met mijn jonge, innoverende blik wil ik geschiedenis behouden en toch inspelen op onze steeds moderner wordende wereld. Hierbij richt ik me op de meest milieubewuste keuzes, want zonder gezond milieu staan we nergens. Mijn missie is om uitsluitend te werken met materialen die het milieu niet schaden en toch duurzame kwaliteit bieden. Hierin wordt gelukkig steeds meer mogelijk.

Naast projecten in Nederland heb ik ook aan buitenlandse projecten mogen werken in het glooiende Noord-Ierland en het hectische Parijs. Ik vind het geweldig om andere culturen te ontdekken en hier inspiratie uit te halen.

Als afstudeerproject kreeg ik een tweetal heiligenbeelden om te restaureren. Deze staan nu weer te stralen in de H. Lambertuskerk in Helmond. Door klimaatverschillen zoals koelte, warmte, vocht en droogte hadden deze rijk beschilderde houten beelden het goed te verduren gehad. Het prachtige originele bladgoud was totaal vervaagd en de beschilderde laag liet op sommige plekken geheel los waardoor grote gedeeltes bijna verloren waren gegaan. Door middel van speciale restauratieve technieken zijn de beelden weer helemaal opgeknapt en kunnen ze er voorlopig weer tegenaan.

Van jongs af aan droomde ik van een eigen bedrijf waarin ik mijn creativiteit en passie maximaal kan uitvoeren. Zodoende startte ik, na mijn studie succesvol af te hebben gerond, mijn eigen onderneming: Lonable.

Lo·na·ble (naamwoord, samenvoeging); bestaande uit
1 Lona ; vervoeging van ‘Ilona’
2 Able ; Engels woord voor ‘kunnen’

~ wat Ilona kan ~